Möte På Stan Och Still "Going Strong"

Bengt Petersen





Bengt Petersen drev restaurang i Göteborg, hans far Sophus drev under många år Lorensberg. Förste restaurangchef på Grillen, flera festvåningar och en stor dansrestaurang på Park Avenue Hotell 1958. Grillen bytte sedermera namn till Belle Avenue och lades ner januari 1997. Var anställd där i ett och ett halvt år. Fick hyreskontrakt i en nyuppfört fastighet i hörnet av Avenyn och Engelbrektsgatan ritat av Helge Zimdal. Restaurangen formgavs av denne i samarbete med Yngve Gamlin.
"I min planläggning av verksamheten tänkte jag mig ett fullständigt gastronomiskt koncept med restaurang, en delikatessaffär med färdiglagade rätter och catering samt en smörgåsbutik. Der skulle ta botåt två år innan restaurangen kunde öppnas"
Under tiden öppnades delakatessaffär på Arkivgatan 7. Genom Povel Ramel blev han bekant med mångsysslaren Yngve Gamlin som fick formgiva den nya affären. Den blev döpt till Gastronome. Gastronome kom att leva kvar långt efter det att restaurangen stängts.
Restaurang Sofus bestod av grill och bar samt en salong med matsal för slutna sällskap för upp till 24 personer. Matsal och grill rymde 110 personer. Mot Lorensbergsgatan inrättades en smörgåsbutik, Gastronette.
Alla möbler och armaturer samt en del av övrig inredning specialritade.
Dom förste som anställdes var sekreteraren Hjördis Palm och köksmästaren Carl Geser. Harry Stuhlhofer blev hans "trognaste och viktigaste" restaurangchef.
20 juni 1976 stängdes Sofus.
B.P. avslutade sin gastronomiska karriär 1997 med två matlagningskurser på Gerlesborgsskolan. Han är belönat med Gastronomiska Akademins guldmedalj för berömda insatser inom gastronomin.

©foto Giovanni Salaris 2010
texten snodd på
http://carlotta.gotlib.goteborg.se/pls/carlotta/VisaPerson?pin_perMasidn=166886

FOTNOT
: i MIN UNGDOM VAR JAG  FAKTISKT PÅ NÅGRA HERRMIDDAGAR DÄR PÅ ANDRA VÅNINGEN,,
OFTAST BLEV DET NÅGOT EXOTISKT FÖR DEN TIDEN TYP ,, BJÖRNSTEK , kokt pressad potatis, rönnbärsgelé och pressgurka,,
halleluja  ,, hahah

Kommentarer
Postat av: Vilda Rosen

Åh, fina Bengt. han var stammis på Park när jag jobbade där. Härligt att se bilden!!! Puss Papi

2010-08-21 @ 10:04:52
URL: http://vildarosen.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0