1968 Ett Händelserikt År

Vittorio Adomi,   Italien vinner landsvägsloppet i VM.

Italien vinner EM-guld efter f inalseger mot Jugoslavien  Den första finalmatchen slutar 1-1 vilket betyder omspel. Omspelet vinner Italien med 2-0.

Ligasegrare i Italienska "La liga il Scudetto"
  • Italien - AC Milan  

  • Ishockey
    Brynäs IF vinner SM-guld

    68-vänstern utgjordes av den politiskavänstervåg som sköljde över både Sverige och hela den övriga västvärlden åren kring 1968 Det var egentligen den andra stora vänstervågen i modern politisk historia: I Sverige sågs under rösträttsstridernas tid både liberaler och socialdemokrater som vänsterpartier. Under den nya vänsterns tid på 1960- och 1970-talen uppstod en rad nya revolutionära vänsterpartier, många av dem genom utbrytningar från redan existerande partier.

    De händelser i omvärlden som framförallt förstärkte vänsterströmningarna mot slutet av 1960-talet var vietnamkriget, kulturrevolutionen i Kina och avkoloniseringsprocessen i alla de tidigare europeiska kolonier som blev självständiga från 1950-talet och framåt. Viktig var även den stadiga ekonomiska tillväxten under det "gyllene kvartsseklet " 1948-1973  när ekonomin i västvärlden kraftigt växte, vilket gav upphov till sociala spänningar och problem kring fördelningen av det nya välståndet. Men det rörde sig inte enbart om en modernisering utan också om en kamp för frihet och rättvisa, något som var särskilt tydligt i Majrevolten i Paris, där historiens första vilda generalstrejk genomfördes.

    Det etablerade samhället, inklusive de etablerade vänsterpartierna, såg med skepsis på den nya vänstern. Det fanns också en olycklig uppdelning mellan denna politiska del av vänstervågen och den sociala delen – hippierörelsen och i Sverige även Provie och anarkisterna. De partibildande marxisterna var knappast intresserade av ett sådant samarbete, och sekteristisk småaktighet var inte ovanlig.

    I Sverige var dock vänsteruppsvinget i slutet av 1960- och början av 1970-talet inte enbart en rörelse vid universitet och gymnasieskolor. En viktig impuls kom från gruvstrejken i Malmfälten 1969, vilken följdes av en strejkvåg bland LO-grupper som kulminerade med skogsarbetarstrejken 1975.

    De ideologiska strömningar som var starkast var maoismen, trotskismen och till viss del eurokommunismen. Protester mot Sovjetunionens intåg i Tjeckoslovakien 1968 var en av utgångspunkterna för 68-vänstern och avståndstagandet från  sovjetkommunismen var ett framträdande drag, även om det också inom delar av vänstervågen fanns en mer försonlig syn på den s.k. realsocialismen i öst.

    Själv var jag kanska ovetande om alla dessa världshändelser och framtiden för mig var moppe,flickor
    disco (disco begreppet myntades  det här årtiondet) och kanske ett litet    /()=/()/)&¤/( 6
    "Fan va fräck man va"  hahahaha.
    Året var 1968 jag var 14 år och  klädd för Lördagsdisco,,den du!!!
    71093-772
    ps , förskönat bilderna lite i photoshop.

    68 INFOT SNOTT PÅ  http://sv.wikipedia.org/wiki/68-v%C3%A4nstern

    © Giovanni Salaris 2007


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0